Het Nationaal E-mail Onderzoek 2014 – de 10 belangrijkste conclusies

Nov 8, 2014   //   door Redactie   //   emailstatistiekenblog  // 

In Het Nationaal E-mail Onderzoek 2014 staan 37 conclusies over de wijze waarop de Nederlander e-mailt en appt. Het onderzoek houdt e-mail, Facebook, Whatsapp, Twitter, LinkedIn, Google+, Instagram, sms en de brievenbus tegen het licht.

Zo laat maar liefst 70% van de Nederlanders zich via e-mail verleiden tot het doen van een aankoop. Het onderzoek geeft een evenwichtig beeld van de kracht, populariteit en het gebruik van e-mail in 2014.

Als je de tien meest intrigerende conclusies onder elkaar zet, dan ontstaat een mooi tijdsbeeld van het online gedrag van de Nederlander. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1902 respondenten.

De Top 10 luidt als volgt:

10. Met e-mail en WhatsApp starten wij onze dag

Het eerste online kanaal dat veel Nederlanders ‘s ochtends raadplegen is hun e-mail. Dit geldt zeker voor 35-plussers. Jongere Nederlanders starten het liefst met WhatsApp. En Facebook raadplegen velen later op de dag. Slechts een minderheid start hier zijn dag mee. Al is de piek bij 35-44 jaar opvallend.

Wat is het eerste digitale communicatiekanaal dat u gebruikt nadat u bent opgestaan?

Wat is het eerste digitale communicatiekanaal dat u gebruikt nadat u bent opgestaan?

De 1902 respondenten van het onderzoek zijn gelijkelijk verdeeld over zeven leeftijdscategorieën. De jongste groep is 14-17 jaar oud en de oudste groep bestaat uit 65-plussers. Het zal niet verbazen dat deze twee groepen niet alleen qua leeftijd het meest uit elkaar liggen, maar ook qua antwoorden. Waar de jeugd op bovenstaande vraag voor 73% WhatsApp antwoordt, geven de ouderen met 82% juist de voorkeur aan e-mail.

9. 72% ontvangt reclame het liefst via e-mail

Toch zijn er ook genoeg vragen waarin dit leeftijdsverschil nauwelijks een rol speelt. Zo is er geen enkele Nederlander die reclameboodschappen graag via LinkedIn, Twitter of een ander social kanaal ontvangt. Gebruik daarvoor het e-mailkanaal, want 72% van de Nederlanders geeft aan reclame het liefst terug te zien in de inbox. Maar ook die andere box – onze brievenbus thuis – scoort nog goed. Een foldertje of DM-brief via de post staat met 19% op de tweede plek. Alle andere kanalen komen niet boven de 5% uit.

Via welk kanaal ontvangt u het liefst reclame via bedrijven?

Met welke redenen schrijft u zich privé in voor e-mailnieuwsbrieven?

8. Uitschrijven is geen garantie voor het uitblijven van e-mailontvangst

En natuurlijk schrijven wij ons ook uit voor e-mailcommunicatie. Al is dat geen garantie voor het uitblijven van e-mailontvangst. Gemiddeld geeft maar liefst 36% aan toch nog e-mails te ontvangen na de afmelding.
Dit getal is opvallend. Het ligt meer in de lijn der verwachting dat afmelden in negen van de tien gevallen zou lukken, maar helaas. Het leidt tot allerlei frustraties bij de consument en het is slechte reclame voor het kanaal e-mail.

Ontving u na het afmelden toch nog e-mails van deze organisatie waar u zich voor had uitgeschreven?

Ontving u na het afmelden toch nog e-mails van deze organisatie waar u zich voor had uitgeschreven?

Dat afmeldverzoeken niet succesvol zijn, is geen goed nieuws. En dat is jammer, want commerciële berichten renderen wel. Want gewenste e-mailings worden niet alleen gelezen, ze zetten ook aan tot koopgedrag. Een aandachtspunt voor de Nederlandse e-mailmarketeers dus.

7. Commerciële berichten via e-mail hebben hoogste rendement

Als een organisatie online iets wil verkopen, dan blijft e-mail het marketingkanaal bij uitstek. Maar liefst 70% van de Nederlanders laat zich via e-mail verleiden tot het doen van een aankoop.

Maar liefst 70% van de Nederlanders laat zich via e-mail verleiden tot het doen van een aankoop.

Alle andere kanalen scoren beduidend minder. E-mailmarketing is dus ook in 2014 de onbetwiste -online – verkoopkampioen.

Heeft u de afgelopen 12 maanden iets aangeschaft naar aanleiding van een commercieel bericht via onderstaande kanalen?

Heeft u de afgelopen 12 maanden iets aangeschaft naar aanleiding van een commercieel bericht via onderstaande kanalen?

6. Hoofdreden inschrijven nieuwsbrief is het ontvangen van aanbiedingen en deals

Niet verrassend: de Nederlander ontvangt graag een e-mailnieuwsbrief als daar een aanbieding of exclusieve deal tegenover staat. Voor 61% is dat de belangrijkste reden om zich in te schrijven. Verder blijven wij via een nieuwsbrief graag op de hoogte van organisaties en is een aankoop in een webshop voor 42% een reden om zich in te schrijven.

Top-10-5-595x389

Met welke redenen schrijft u zich privé in voor e-mailnieuwsbrieven?

5. De Nederlander ontvangt gemiddeld 94 e-mails per week

Elke week vragen gemiddeld 94 e-mailberichten onze aandacht. Dat wijkt niet veel af van de 96 e-mails in 2013 en de populariteit van e-mail is hiermee onverminderd groot. Net zoals vorig jaar, zien we dat de hoeveelheid e-mails toeneemt naarmate we ouder worden. Jongeren ontvangen relatief weinig e-mails (53 per week) en de piek ligt in de leeftijd van 45-54 jaar (130 per week).

Top-10-6

Hoeveel e-mails ontvangt u gemiddeld per week?

4. Voorkeurskanaal voor persoonlijke communicatie is leeftijdsgebonden

Anno 2014 gebruiken de oudste Nederlanders nog in overgrote meerderheid e-mail voor persoonlijke communicatie. De rest van Nederland gebruikt hiervoor WhatsApp. En Facebook Messenger (de app of online), heeft nog een lange weg te gaan.

Welk communicatiekanaal ontvangt u het liefst voor persoonlijke communicatie?

Welk communicatiekanaal ontvangt u het liefst voor persoonlijke communicatie?

In het onderzoek van vorig jaar stond de vraag: is e-mail als persoonlijk communicatiekanaal een gewoonte van een generatie die hiermee is opgegroeid of stijgt dit gebruik van e-mail naarmate men ouder wordt? Met het onderzoek van dit jaar in de hand, valt te concluderen dat e-mail voor persoonlijke communicatie vergrijst. Er is namelijk een omslagpunt in leeftijd aan te wijzen als het gaat over de wijze waarop Nederlanders persoonlijk communiceren. Lag dit omslagpunt vorig jaar nog onder de 50 jaar, in 2014 ligt het omslagpunt daarboven.

3. In de vakantie checken we onze privémails minimaal iedere week

Nederlanders lezen hun privémail op hun vakantieadres. Slechts 19% geeft aan tijdens de vakantie te ‘ontmailen’. De grootste groep checkt zijn privémail minimaal iedere week, maar ook 48% geeft aan dagelijks zijn laptop, tablet of smartphone erbij te pakken voor een privémailcheck. Nederlanders laten hun privé-inbox dus niet thuis tijdens de vakantieperiode.

Leest u uw privémail ook tijdens uw vakantie?

Leest u uw privémail ook tijdens uw vakantie?

2. Serviceberichten alleen welkom via e-mail

Probeer als energieleverancier niet om een overzicht van de meterstanden via WhatsApp te versturen. Slechts een enkele Nederlander waardeert zo’n actie. De overgrote meerderheid (88%) geeft de voorkeur aan e-mail.

Zodra berichten een officieel karakter krijgen, is e-mail het meest gewenste communicatiekanaal.

Bevestigingen van betalingen, inschrijvingen en het zojuist genoemde overzicht van de meterstanden lezen Nederlanders toch het liefst via e-mail. Voor persoonlijke communicatie gebruiken we e-mail steeds minder, maar zodra berichten een officieel karakter krijgen, is e-mail het meest gewenste communicatiekanaal.

Via welk digitaal communicatiekanaal ontvangt u het liefst serviceberichten?

Via welk digitaal communicatiekanaal ontvangt u het liefst serviceberichten?

1. Vertrouwen in e-mail is bijzonder groot

De meest opmerkelijke uitkomst van Het Nationaal E-mail Onderzoek 2014 is het enorme vertrouwen dat Nederlanders in e-mail hebben zodra het over privacy gaat. Van de deelnemers heeft 68% het meeste vertrouwen in e-mail. Ondanks dat afmeldlinks niet altijd werken, de druk in onze inbox best hoog is en ondanks dat wij e-mail steeds minder inzetten voor privécommunicatie, vertrouwen wij e-mail dus enorm.

Van de deelnemers heeft 68% het meeste vertrouwen in e-mail.

Facebook, LinkedIn, WhatsApp, Google+ scoren beduidend minder. Kennelijk vinden Nederlanders privacy minder gewaarborgd bij deze kanalen. Facebook scoort slechts 1%.

In welk digitaal communicatiekanaal heeft u het meeste vertrouwen als het gaat om uw privacy?

In welk digitaal communicatiekanaal heeft u het meeste vertrouwen als het gaat om uw privacy?

Alle informatie vind je ook terug op de handige infographic. In onderstaande afbeelding zie je een deel van de infographic. Klik op de afbeelding voor de volledige infographic.

Over het Nationaal E-mail opnderzoek 2014

Auteur Paul Neuteboom is Chief Content Officer bij e-mailmarketingbureau Blinker. welke samen met onderzoeksbureau CG Selecties het Nationaal E-mail Onderzoek 2014 heeft uitgevoerd onder 1902 deelnemers.

Het gehele onderzoek is hier te downloaden.

1 Comment

  • Leuk onderzoek. Zelfs verassend op de leeftijdsverdeling en voorkeuren.
    Opvallend te lezen in het laatste stuk dat men WhatsApps op 10% inschaalt en Facebook op 1% als het aankomt op vertrouwen,… terwijl ze onder dezelfde TOS vallen.

Leave a comment